Forside

Almen praksis

Øjenklinik

Om

Kontakt

Herpesvirus

Herpesvirus hos hund

Herpesvirus hos hund: Canine Herpesvirus – 1 (CHV-1) er udbredt i de fleste lande. Nyere Europæiske undersøgelser viser at op mod 80 % af hundene har antistoffer mod virus – dvs. har haft infektionen.

Virus er ufarlig for voksne dyr:

En voksen hund eller ældre hvalp, som smittes med herpesvirus får en mild luftvejsinfektion, let skedebetændelse eller forhudsbetændelse. Hos enkelte hunde kan dog forekomme hoste og let næseflåd. Det menes at herpesvirus er en af årsagerne til kennelhoste – selvom parainfluenzavirus og Bordetella Bronchiseptika er meget hyppigere.

Herpesviurs hos hund opfører sig som herpesvirus hos andre arter fx mennesket og katten. Når den akutte infektion er overstået, gemmer virus sig i kroppen i en inaktiv tilstand (latente smittebærere). Virus kan i tilfælde af stress (fx drægtighed) eller anden tilstand, som svækker immunforsvaret, aktiveres igen. Når aktivering er sket, kan hunden smitte igen ved udskillelse af virus fra slimhinder (tæt kontakt) og via livmoderen (drægtighed). Herpesvirus er artsspecifik, hvilket betyder at infektionen ikke smitter til andre dyrearter – heller ikke til mennesket.

En herpessmittet tæve har signifikant øget risiko for abort, dødsfødsel, små kuld samt fødsel af svage, undervægtige hvalpe, der er i risiko for at dø kort efter fødslen.

Virus er dødlig for nyfødte hvalpe:

Hos nyfødte hvalpe er infektion med herpesviurs dødelig. Smitten overføres fra tæven til hvalpene via livmoderen, ved fødslen via skedeslimhinden eller via næsesekret efter fødslen. Grunden til at hvalpe bliver så syge af infektionen er, at deres immunsystem ikke er udviklet, og at de ikke er i stand til at regulere deres kropstemperatur. Ved lav kropstemperatur er virus i stand til at spredes fra mundslimhinden til blodet og videre derfra til indre organer og opformeres der. Ofte dør alle hvalpe i et kuld. Hvalpene bliver sløve og dier ikke mere, de får mavesmerter, der ses næseflåd og små blødninger på slimhinderne. I slutstadiet, som ofte indtræffer få døgn efter de første symptomer, padler hvalpene med benene, de skriger og kan få kramper. Hvalpe kan også dø uden forudgående symptomer.

Hvalpe som overlever det akutte stadie får ofte hjerneskader og vedvarende symptomer som lammelser, blindhed og døvhed.

Diagnose:

Diagnosen stilles på obduktion, virusisolation og påvisning af inklusionslegemer hos de døde hvalpe. Hos voksne dyr måles antistofindholdet i blodet.

Ved obduktion ses blødninger på slimhinder samt blødninger og celledød i indre organer.
Måling af antistoffer foretages straks samt 2-3 uger senere. En 4 x stigning i antistofindholdet i blodet er tegn på akut infektion.

Virusisolation eller fund af herpesvirus med PCR (en test hvor der testes for virus DNA) er konklusiv.

Ofte vil et helhedsbillede af historie, klinisk forløb, obduktion og virus isolation kunne be- eller afkræfte diagnosen.

Hvordan forbygges herpes:

Drægtige tæver bør beskyttes mod ny infektion samt mod aktivering af evt. latent infektion.

  • Drægtige tæver isoleres fra andre hunde 3 uger før til 3 uger efter fødslen
  • Stressniveauet hos drægtige tæver bør sænkes.

Vaccination af tæven

Vaccination af tæven kan give beskyttelse af hvalpene under drægtigheden og efter fødslen og giver et positivt effekt på tævens reproduktionsresultat:

  • Større kuldstørrelse
  • Lavere hvalpedødelighed
  • Stigning i fødselsvægt

Vaccination kan gives til både ikke smittede og til smittede tæver. Vaccination skal ske ved hver drægtighed, idet vaccinens virkningstid er kort (3 mdr.). Første vaccinationen skal foretages i forbindelse med løbetiden eller 7-10 dage efter formodet parringsdato. Anden vaccination skal foretages 1-2 uger før forventet fødsel.

Hvalpene bør beskyttes mod infektion:

  • Reduktion af virusbelastning ved god hygiejne og karantæne af fødende hunde.
  • Hvalpene skal have ekstra varme fra så deres kropstemperatur holdes oppe (38,5 grader)

Der findes ikke nogen effektiv behandling af smittede hvalpe. Men det kan forsøges at hjælpe hvalpens immunforsvar med at bekæmpe virus. Dette kan gøres ved at hæve kropstemperaturen og give væsketerapi. Hvis andre infektioner støder til kan anvendes antibiotika.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinik i Rødkærsbro og Karup
+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.