Forside

Almen praksis

Øjenklinik

Om

Kontakt

Inseminering

Inseminering af hund

Inseminering kan være nødvendig, hvis det af geografiske årsager ikke er muligt at bringe hanhund og tæve sammen. Der kan også være tale om at hanhunden af fysiske årsager ikke er i stand til at parre, eller at tæven ikke vil lade sig parre naturligt. Årsagsforholdene er mange og kan være såvel fysiske som adfærdsmæssige.

Opsamling af sæden skal ske i rolige omgivelser og helst med en tæve i løbetid. Penis og forhud manipuleres til hanhunden får sædafgang. Sæden opsamles i en steril beholder og opbevares ved en optimal temperatur, til den skal anvendes.

Ved inseminering undersøges kølesæden eller den friske sæd under mikroskopet, for at vurdere kvaliteten af sæden. Sæden føres med et blødt og flexibelt kateter op i tævens skede, og deponeres lige foran livmoderhalsen. Under inseminationen og ca 5-10 min efter hæves tævens bagkrop, for at undgå at sæden løber tilbage. Tæven bør ikke sætte sig eller tisse op til 15 min efter inseminationen.

Insemination bør ske efter at ægløsningstidspunktet er fastlagt ved progesteronmåling og vaginoskopi (se fastlæggelse af parringstidspunkt og progesteronmåling). Dette idet at inseminering på det helt rigtige tidspunkt sikrer det størst mulige antal af modtagelige æg, som er klar til at blive befrugtet af levedygtige sædceller.

Det anbefales, at der insemineres 2 gange, hvis det er muligt.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinik i Rødkærsbro og Karup
+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.