Forside

Almen praksis

Øjenklinik

Om

Kontakt

Fødsel

Fødsel hos kat

Kattens drægtighed varer 63-66 dage. Når fødselstidspunktet nærmer sig, bliver hunkatten rastløs og søger ensomhed på et roligt varmt sted. Der bør ikke umiddelbart op til fødslen foretages ændringer i hunkattens opholdssted, idet det kan medføre forhaling af tidspunktet for fødslens start. Der bør ligeledes heller ikke introduceres nye dyr i hjemmet i perioden op til fødslen.

Opblokningsperioden:

I opblokningsperioden udvides livmoderhalsen. Katten er urolig, kan kaste op og klager sig. Den søger ensomhed og viser uro, bygger rede og kan udvise aggressivitet overfor fremmede. Opblokningen varer op til 24 timer.

Uddrivningsperioden:

Når fosterhinderne brister sker fødslen af 1. killing oftest efter 3-4 minutter. Uddrivningen sker i forbindelse med 3-4 uddrivningsveer, evt. ledsaget af skrig fra hunkatten. Killinger fødes ofte i fosterhinderne, og hunkatten befrier selv de nyfødte. Hvis dette ikke sker, må killingerne befries for overlevelse.

I pauserne mellem fødsel af de enkelte killinger, slikkes disse rene, navlesnoren overbides, fosterhinderne fjernes og fortæres evt.

Fødsel hos kat kan af ukendte årsager afbrydes i op til 24 timer, og i dette tidsrum opfører hunkatten sig som om, at fødslen er afsluttet. Efter denne pause genoptages fosteruddrivningen, og fødslen afsluttes normalt ved fødsel af de sidste killinger i levende tilstand og med normal overlevelsesmulighed.

Fødsler forløber heldigvis oftest uden komplikationer hos katte. Dog kan der forekomme fødselsproblemer.

Kontakt dyrlægen hvis et af følgende symptomer forekommer.

  • Kraftige, ikke resultatgivende veer gennem mere end 1 time
  • Ophør af veaktivitet efter delvis fødsel af killing
  • Blodigt flåd fra skeden før eller i stedet for fødsel af en killing.
Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinik i Rødkærsbro og Karup
+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.