Forside

Almen praksis

Øjenklinik

Om

Kontakt

Blærebetændelse

Blærebetændelse hos hund

Hos raske hunde er blæren steril. Hvis blærens eller urinens antibakterielle egenskaber midlertidig eller permanent svækkes kan bakterier bevæge sig fra f. eks endetarmsåbningen til urinrøret og derefter gennem urinrøret op til blæren. Her sætter bakterien sig fast og formerer sig, idet urinen står stille her, og miljøet her er lunt og optimalt for bakterien. En sådan infektion er en blærebetændelse.

Blærebetændelse kan opstå som en primær lidelse, dvs. der kan ikke påvises en tilgrundliggende årsag til at bakterier får chancen for at bevæge sig til blæren og formere sig.

Blærebetændelse kan også opstå, fordi der er forhold i blæren eller urinen, som øger risikoen for at bakterier kan formere sig. Disse forhold kan være systemiske sygdomme som sukkersyge og cushings syndrom. Hos hunhunden kan livmoderbetændelse, og hos ældre hanhunde kan en forstørret blærehalskirtel (prostata)disponere for blærebetændelse.

Kræft i blæren, polypper eller udposninger på blæren hindrer blæren i at tømme sig fuldstændigt, hvilket øger risikoen for bakterievækst i den tilbageblevne urin.

Også blæresten kan irritere blærevæggen og føre til blærebetændelse, men omvendt øger infektion i blæren også risikoen for dannelse af blæresten, hvilket skaber en ond cirkel.

Det er ikke altid lige til for en ejer, at opdage en blærebetændelse hos hunden. Ofte kommer symptomerne snigende, hunden er mere stille og ikke helt sig selv. Måske har hunden hyppig vandladning og urinen lugter ofte grimt eller er blodtilblandet. Men har man en hund, som besørger alene i haven er det ikke sikkert at disse symptomer registreres. Måske erkender ejeren først problemet, når hunden tisser indenfor eller bliver almen påvirket af infektionen.

Diagnosen stilles hos dyrlægen ved at der sterilt udtages en urinprøve. Denne undersøges for tegn på infektion samt for celler fra nyre, blærehalskirtel, blære og krystaller. Ligeledes foretages en dyrkning, så det afklares hvilke bakterier der er årsag til infektionen, og den rette antibiotika kan vælges.

Det kan også være nødvendigt at scanne blæren eller tage et røntgenbillede for at udelukke blæresten og blærekræft samt for at vurdere blærens form.

Blærebetændelse behandles med antibiotika, som dyrlægen vælger på baggrund af dyrkning og bestemmelse af de bakterier, som findes i blæren. Behandlingen er ofte langvarig, og inden behandlingen stoppes udtages en kontrol urinprøve for at sikre, at der ikke længere er bakterier i blæren. Derudover behandles med smertestillende medicin.

Hvis blærebetændelsen skyldes en anden tilgrundliggende lidelse, skal denne behandles sideløbende, da blærebetændelsen ellers vil komme igen hurtigt efter at antibiotikabehandlingen er afsluttet.

Enkelte hunde kan have problemer med tilbagevendende blærebetændelse uden at der kan påvises disponerende årsager hertil. En diæt, som ændrer urinens sammensætning samt øger drikkelysten og dermed uringennemstrømningen i blæren, kan i mange tilfælde hjælpe disse hunde.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinik i Rødkærsbro og Karup
+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.