Forside

Almen praksis

Øjenklinik

Om

Kontakt

Bugspytkirtelbetændelse

Akut bugspytkirtelbetændelse

Sommertid er grilltid og det er fantastisk hyggeligt at sidde i haven og nyde den gode og ofte fede grillmad. Vores hunde synes også om såvel selskabet, som duften fra de dejlige pølser på grillen. Og det er svært ikke at blive overtalt til at dele en pølse eller to med de firbenede venner.

Men pas på, med al den fede mad til hundene. Fed mad kan disponere for udvikling af bugspytkirtelbetændelse hos hunde. Også visse former for medicin menes at kunne disponere for sygdommen.

Bugspytkirtlen er både et endokrint- og et eksokrint organ. At bugspytkirtlen er endokrin betyder at den danner hormorner, der sendes med blodet rundt i kroppen. Hormonet insulin produceres i bugspytkirtlen, og styrer cellernes optag af sukker. Den eksokrine del af buspytkirtlen danner enzymer, der udskilles til tarmkanalen. I tarmkanalen aktiveres enzymerne, og hjælper med at nedbryde maden, så den kan optages i kroppen.

Akut bugspytkirtelbetændelse opstår, når bugspytkirtlens enzymer aktiveres inde i bugspytkirtlen, i stedet for ude i tarmkanalen. Herved opstår en betændelse, som medfører risiko for at ødelægge bugspytkirtlen.

Symptomerne på bugspytkirtelbetændelse er akutte. Hunden kaster op, vil ikke spise, bliver nedstemt og indtager en ”bedende stilling”, hvor forbenene strækkes frem og hunden hviler på brystkassen.  Denne stilling indtages som smerteaflastning. Symptomerne opstår ofte efter et fedtrigt måltid.

For at stille diagnosen, skal andre lidelser i bughulen med lignende symptomer udelukkes. Dyrlægen vil derfor udover at undersøge hunden grundigt, udtage blodprøver og foretage røntgen og evt. ultralydsscanning af bughulen. 

Behandlingen skal iværksættes så hurtigt som muligt, da hurtig behandling øger chancerne for helbredelse. En vigtig faktor i behandlingen er, at hunden ikke må få hverken mad eller vand, idet bugspytkirtlen ikke må stimuleres. Derfor skal hunden indlægges og behandles med væske som drop. Desuden har hunden brug for intensiv smertebehandling, da tilstanden er meget smertefuld. Behandlingen omfatter desuden antibiotika, kvalmestillende medicin og evt. insulin.

Ved milde former for bugspytkirtelbetændelse, er der gode chancer for helbredelse. I svære tilfælde er der trods hurtig og effektiv behandling risiko for, at hunden dør af lidelsen.

I de lykkelige tilfælde hvor hunden kommer sig, er der risiko for at hunden udvikler følgesygdomme, idet bugspytkirtlen kan have taget varig skade. Kirtlens evne til at producere hormonet insulin eller enzymerne til fordøjelse, kan være nedsat eller helt mangle. Hvis hunden ikke kan producere insulin, er resultatet at hunden udvikler sukkersyge. Manglende produktion af fordøjelsesenzymer medfører sygdommen eksokrin bugspytkirtelinsufficiens. Der er desuden risiko for at bugspytkirtelbetændelsen kan komme tilbage. Restriktiv fodring med fedtfattig diæt er vigtig for at undgå tilbagefald.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinik i Rødkærsbro og Karup
+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.