Forside

Almen praksis

Øjenklinik

Om

Kontakt

Hundesyge

Der er epidemi af hvalpesyge hos mink i Jylland. Hvalpesyge er en virusinfektion hos mink, som er yderst smitsomt og kan smitte til bl.a. hunde, ræve og sæler (sælpest). Hos hunde kaldes sygdommen hundesyge. Sygdommen smitter IKKE til mennesker.
Der er sidst i oktober fundet en smittet ræv i det sydlige Jylland, men ellers har epidemien indtil videre overvejende ramt mink.

Smitteveje
Sygdommen smitter ved kontakt til smittede dyr, men kan overføres via mennesker og måske også fra fugle. Sygdommen smitter via dyrenes sekreter fra luftveje, urin og afføring.

Symptomer
Feber (39,5-40,5)
Nedsat appetit
Øjen- og næseflåd
Hoste
Diarre

Ikke alle symptomer ses hos alle smittede dyr.
Sygdommen kan udvikles til egentlig lungebetændelse, der kan ses neurologiske forstyrrelser, og der kan udvikles skorper på snude og trædepuder (kaldes også hard pad disease).

Diagnose
Diagnosen stilles ved skrab fra dyrets blinkhinde og ved blodprøver.

Behandling
Der er ingen helbredende behandling for sygdommen, som oftest dødelig. Behandling vil rette sig mod symptomerne. Selv hvis hunden overlever, oplever man ofte senreaktioner i form af krampeanfald og andre nervøse forstyrrelser.

Forebyggelse-Vaccination!
Hundesyge forebygges ved regelmæssig vaccination. Der skal gives 2 basisvaccinationer (som typisk gives til hvalpen) med 1 måneds mellemrum. Herefter en vaccination efter 1 år og derefter regelmæssig vaccination. Hundesyge er inkluderet i standardvacciner, men er du i tvivl er du altid velkommen til at kontakte klinikken.
Når der er givet 3 basisvacciner er holdbarheden af vaccinen hos mange hunde helt op mod 3 år.

Men har man en hund som færdes meget i områder med ræve og mink, eller som kommer i kontakt med hunde, som ikke er vaccinerede, bør man vaccinere oftere for at være bedst mulig beskyttet mod hundesyge.

Vi anbefaler:
At alle hunde vaccineres mindst hvert andet år mod hundesyge.

 

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinik i Rødkærsbro og Karup
+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.