Forside

Almen praksis

Øjenklinik

Om

Kontakt

Leptospirose

Leptospirose

Det regner meget i Danmark og regn kan være med til at sprede bakterien leptospira, som er årsag til sygdommen Leptospirose. Leptospirose er en zoonose, hvilket betyder, at den kan smitte mellem dyr og mennesker.

Leptospirose ses over hele verden. I Danmark ses sygdommen sjældent, men optræder hyppigere i fugtigt vejr.

Der findes ca 200 varianter af bakterien. Man skelner mellem dem ved at opdele i såkaldte serotyper. Kun få af disse serotyper giver sygdom hos hund.

Hver serotype er tilpasset en eller flere værter i naturen. I disse værter opretholdes smitten og spredes til det omgivende miljø. Undersøgelser hos mennesker og hund peger på, at det er rotte og musetyper, der er hyppigst forårsager smitte til mennesker og hund.

Leptospirose bakterien elsker nyrevæv. Her gemmer de sig og udskilles via urinen til jorden. Regn kan sprede bakterien til søer, åer og kloakker. Bakterien kan også overleve i fugtig jord i op til 6 mdr.

Bakterien er bevægelig og kan smitte gennem sår eller rifter i huden og trænge gennem slimhinder (mundhule og øjets slimhinde). Bid af gnavere, som huser bakterien, er også en smittekilde.

Risikoen for smitte er størst i fugtige områder, men der er ingen områder, hvor man kan være sikker på, at der ikke er smittefare. Færdsel i områder med mus og rotter indebærer ligeledes en risiko. Fra mennesker ved man, at risikoen er størst ved ophold ved dambrug og i kloakker.

Sygdommen kan give varierende grader af sygdom. Nogle hunde har svage forbigående symptomer, mens sygdommen hos andre er alvorlige, og kan medføre at hunden dør. Denne variation i symptombillede har flere årsager: hundens immunforsvar, mængden af smitstof, hvilken serotype hunden smittes med og vigtigst af alt om hunden er beskyttet ved vaccination.

Symptomerne er uspecifikke og kan ligne mange andre sygdomme. Hunden bliver nedstemt, vil ikke spise, går og rejser sig besværet, får opkast og evt. diarre og har feber.

Hvis bakterien skader hundens lever eller nyre får hunden gule slimhinder, drikker mere og tisser mere.

Den bedste måde at beskytte sin hund mod infektionen er at vaccinere, da det i dette regnvejr er umuligt, at holde sin hund fra fugtige områder.

Vaccination giver ifølge undersøgelser god beskyttelse, men beskyttelsen varer kun maximalt 1 år. Derfor anbefales det at lade sin hund vaccinere mod Leptospirose årligt.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinik i Rødkærsbro og Karup
+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.