Forside

Almen praksis

Øjenklinik

Om

Kontakt

Ræveskab

Skab-hos-labrador-4web

Skab (ræveskab) hos hund

Skab hos hund forårsages af sarcoptesmiden. Miden graver gange lige under huden, hvilket medfører en voldsom og ofte intens kløe. Kløen er værst om natten, når hunden ligger varmt og godt i sin kurv.
En sådan kløe giver uro og stresser hunden, som ikke har ro til et normalt søvnmønster. Hundens uro forplanter sig til dennes familie, som også kan få nogle urolige nætter.


Ofte, men ikke altid, ses de første symptomer langs kanten af øreflipperne, ned af forbenene og evt. ved knæhaserne. Midernes graven og tilstedeværelse i huden medfører betændelse og kløe. De angrebne områder bliver varme og hårløse med skeldannelse.


De ofte karakteristiske symptomer giver en mistanke om diagnosen. Og ved at foretage skrab dybt i huden, kan man være heldig ved mikroskopi at finde en skabmide eller et æg fra disse. Det er dog ikke altid det lykkedes, og diagnosen kan ikke udelukkes selv om et skrab er negativt.Det er nu også muligt at tage en blodprøve, hvori der kan påvises antistoffer mod skabmiderne. Desværre vil en sådan blodprøve ikke vise om hunden har en aktuel infektion, eller om hunden på et tidligere tidspunkt i livet har haft skab.

Skulle din hund være blevet angrebet af skab, kan lidelsen heldigvis behandles, så hunden bliver helt rask igen. Behandlingen består af receptpligtiget pour-on midler, som både har en forebyggende og en helbredende virkning. Samtidig med at miderne bekæmpes er det i de fleste tilfælde nødvendigt at behandle hunden med kløestillende medicin. Dette idet midernes graven og hunden intense kradsen har skadet huden, så kløen kan holdes ved lige af denne skade.


Det er vigtigt at være opmærksom på, at hunden efter helbredelse umiddelbart kan smittes igen, hvis den igen kommer i kontakt med ræve eller andre hunde med skab. Derfor er det en rigtig god ide at forebygge at hunden smittes igen.
Man skal også huske, at en hund med skab kan smitte andre hunde. Så hvis din hund får diagnosticeret skab, husk da at undgå at din hund kommer i kontakt med andre hunde, indtil den er færdigbehandlet. Husk også at informere ejerne til de hunde, som har været i kontakt med din hund, mens den havde symptomer. Herved kan din hunds legekammerater komme i behandling tidligt og undgå den ubehagelige kløe.


Skab smitter både direkte og indirekte. Hvilket vil sige, at smitten kan overføres ved direkte kontakt, men også indirekte via ting, som har været i berøring med et angrebet dyr.


Ræve er en væsentlig årsag til smitte af hunde, men det er ikke kun jagthunde som smittes. Rævene kommer stadig tættere på vores huse, og eftersom smitten kan overføres indirekte er almindelige familiehunde mere udsat for smitterisiko end tidligere.
Rævens skabmide er i familie med den humane skabmide, men smitte fra hund til menneske sker sjældent. Finder smitten alligevel sted, er symptomerne oftest kløe på hænderne, som ofte forsvinder når hunden behandles. Man bør dog søge læge, hvis man har mistanke om, at man er blevet smittet.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinik i Rødkærsbro og Karup
+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.