Forside

Almen praksis

Øjenklinik

Om

Kontakt

Vinterdage og hundepoter

Vinterdage og hundepoter

Når frosten sætter ind, så byder kulden for mange husejeres vedkommende på snerydning og saltning af fortove og indkørsler. Og glædeligt er det jo, når fortovene er farbare, og man ikke risikerer at falde i den kolde tid.

Desværre er salten ikke til gavn for alle. Hundenes poter ødelægges af den salt, som spredes på fortove og veje i forsøget på at holde dem fri for is.

Hunde går normalt ikke med sko og når trædepuderne kommer i kontakt med det koncentrerede saltlag, som ligger på fortovene og i vejkanten, sker der en udtørring af vævet. Trædepuderne sprækker og der opstår revner, som giver bakterier fri bane til det underliggende væv.

En bakterieinfektion medfører irritation og smerte, og meget naturligt begynder hunden at slikke de i allerede skadede poter, hvorved hud og væv ødelægges yderligere.

Men det er ikke kun salten, som i vintervejret kan skade hundens poter. Skarpe flager af is kan skære hundes trædepuder, og give hunden flænger i poterne. Og hunde med pels mellem trædepuderne, risikerer at is klumper sammen i hårene og danner isklumper, som dels kan skade poterne, men også er ganske ubehagelige at gå på.

Man bør derfor i vinterligt vejr jævnligt kontrollere alle 4 poter, og undersøge for rødme, sår og sprækker.

Skader på og mellem trædepuder ender ofte med et besøg på klinikken, idet generne for hunden bliver så udtalte at denne må behandles.

Patienter med poteskader kommer sig heldigvis hurtigt ved kærlig pleje af de ødelagte trædepuder, lette forbindinger og behandling med antibiotika i tilfælde af infektion. Hos enkelte hunde er revnerne så dybe, at de må syes, med efterfølgende længere tids bandagering til følge.

Der er flere gode råd, som kan hindre at skaderne opstår:

Forsøg at lægge ruterne for de daglige gåture steder, hvor der ikke saltes.

Sørg for at give hunden et potebad i lunkent vand efter hver gåtur. Tør grundigt efter og smør poterne grundigt ind i potevoks. Voksen fungerer, som et beskyttende lag, der dels hindrer salten i at komme i kontakt med huden, men også mindsker udtørringen af vævet.

Klip forsigtigt pelsen mellem trædepuderne, så isen ikke sætter sig i denne og skader poterne.

Hvis din hund er meget sårbar og har store problemer med sine trædepuder, kan det anbefales at anskaffe et par sko, som beskytter hundens poter. Sko er meget ideelle til hunde med meget ømme trædepuder, men vigtigt er det, at man vælger en kvalitet, der sidder ordentligt på poten, og er med gummisål, så hunden stadig kan stå ordentligt fast.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinik i Rødkærsbro og Karup
+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.