Forside

Almen praksis

Øjenklinik

Om

Kontakt

Tritrichomonas foetus

Tritrichomonas foetus 

Tritrichomonas foetus (T foetus) er en parasit hos kat. Parasitten er almindelig kendt hos kvæg, men er nu altså også erkendt som et problem hos katte. Baseret på undersøgelser på internationale katteudstillinger er 1/3 af racekatte populationen inficeret. Parasitten er fundet i mange lande.

Eftersom parasitten hos kat ikke har været kendt så længe, er undersøgelse for parasitten i de fleste klinikker ikke rutine.

Parasitten holder til i kattens tyktarm. Ikke alle smittede katte viser symptomer. Katte som viser symptomer, har diarre som virker næsten kokasse agtig, og lugter meget grimt. Afføringen kan indeholde frisk blod. Katte som ikke har symptomer, kan godt være smittede med sygdommen og også smitte andre katte. Det er oftest unge dyr der får symptomer.

Smittede katte er oftest alment velbefindende, selv om de har diarre. De taber sig ikke, og pelsen forbliver normal. Derfor ignorerer mange katteejere symptomerne, og kattene bliver ikke behandlet. Hvis kattene ikke behandles aftager diarreen oftest efter et par år, men disse katte vil stadig være smittebærere. Problemet er derfor ikke så stort for enkeltkatfamilien. Problemet er større i katterier hvor killinger og ungdyr med ikke færdig udviklede immunforsvar bliver smittede, får diarre og holder infektionen i live. Desuden er der en risiko for at organismen disponerer for IBD (Inflammatory Bowel disease) senere i livet – dette er dog ikke undersøgt.

Den primære infektionsrute er via kattebakken, hvor organismen overføres via afføring til andre kattes poter. Når disse katte soignerer sig optager de organismen, og bliver smittede den vej. Organismen kan leve i op til 3 dage i våd afføring, men danner ikke som Giardia cyster, og kan derfor ikke overleve i tørre omgivelser. Der er ikke indikation for, at der sker smitte ved seksuel kontakt eller overførsel via modermælk.

Smitte til mennesket kan ikke afvises. Dog er eneste humane tilfælde, som findes i litteraturen, en person med nedsat immunforsvar, som havde undergået en transplantation.

T foetus ligner Giardia parasitten, når afføring undersøges under mikroskop. Derfor er det sandsynligt at mange katte blevet behandlet for giardia, hvor der egentligt har været tale om T. foetus. Men der er mulighed for mikroskopisk at skelne mellem de to parasitter, idet parasitterne har forskellig bevægelsesmønster og desuden har forskelligheder morfologisk. Desuden tester SNAP Testen for giardia ikke positiv for T foetus. Der findes foruden mikroskopi idag 2 testmuligheder for T foetus. PCR test og Pounch TM TF Culture Systemkits (fra USA), som kan udføres i DK. Sidstnævnte har en testsikkerhed på ca. 55 %. PCR testen er mere sikker. Der udtages en fæcesprøve fra kattens endetarm (sikreste metode) eller fra våd afføring i bakken.

Eneste behandlingsmulighed for denne parasit er Ronidazol. Ronidazol kan give bivirkninger fra centralnervesystemet, hvorfor det er vigtigt at behandlingen baseres på korrekt diagnose, samt at doseringen er meget nøjagtig.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinik i Rødkærsbro og Karup
+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.