Øreproblemer hos hunde og katte viser sig ofte ved at dyret ryster på hovedet og kradser ørerne fordi det klør. Nogle gange er også øreflippen involveret og den kan blive rød og hævet og måske få små sår. Hyppigt lugter ørerne grimt hvilket skyldes at miljøet i øregangen ændrer sig. Der kan være flere årsager til øreproblemer. Hos hunden er der ofte tale om infektioner med baketerier eller svamp, mens katte hyppigere har problemer med øremider eller polypper.
Ørene er beklædt med hud og hyppigt er det et hudproblem der ligger til grund for øregangsbetændelse. Derfor er det vigtigt også at vurdere huden når dyret har øreproblemer.
En grundig undersøgelse af øregangen med et otoskop er vigtig når den rette behandling kan iværksættes. I næsten alle tilfælde udtager dyrlægen materiale fra øregangen med en vatpind. Materialet undersøges i mikroskopet. Dermed kan det som regel slås fast, om der er tale om en bakteriel infektion, en svampeinfektion, eller evt. en helt anden årsag. I nogle tilfælde kan det være nødvendigt at bedøve dyret og rense øregangen op.
Ved bakterielle infektioner eller kroniske tilfælde kan dyrlægen vælge at sende en svaberprøve til laboratoriet. Her foretages en dyrkning så det med sikkerhed kan bestemmes, hvilken bakterie der er tale om.
Dyrlæge Pia Bjerre Pedersen er medlem af ”Dven” der står for Dansk veterinærdermatologisk netværk og som er dyrlæger med speciel interesse i dermatologi (Hudens sygdomme). Dette forum giver adgang til nyeste viden og information inden for dette fagområde. Desuden giver netværket fantastisk mulighed for sparring og diskussionsfora med andre dyrlæger, som er specielt interesserede i hudproblemer.
Tilegning og brug af nyeste viden omkring hudsygdomme og dermed sygdomme i øregangen, samt mange års erfaring i diagnostik og behandling af patienter med øreproblemer giver Dyrenes Læge og Øjenklinik en god baggrund for at kunne hjælpe dit kæledyr.