Cornea Dystrofi

Cornea dystrofi

Cornea dystrofi er en uklarhed i hornhinden som skyldes indlejring af fedtsyrer, kolesterol eller kalcium. Uklarhedernes form og størrelse kan variere, ligesom de kan være til stede i begge øjne eller kun i det ene øje. Oftest er læsionen placeret centralt i øjet, men kan også ligge perifert. Uklarhederne kan ligge overfladisk (epithelialt), i de dybere (stromale) lag, eller de kan ligge i cellelaget på indersiden af hornhinden (endothelialt).


Cornea dystrofi kan optræde på forskellige alderstrin hos de enkelte racer. Sygdommen er arvelig hos visse racer, heriblandt Shetland Sheepdog, Siberian Husky, Beagle, Amerikansk Cocker Spaniel, Miniature Schnauzer, Airedale Terrier.Uklarheder kan desuden opstå i områder af hornhinden, som har været beskadiget. Ligeledes kan et højt indhold af kolesterol og triglycerider i blodet eller mangel på skjoldbruskkirtelhormon være medvirkende årsag til udvikling af cornea dystrofi.

Hos enkelte racer, Boston Terrier og Chi Hua Hua forekommer Cornea endothelial dystrofi i en speciel form. I disse tilfælde svinder cellerne på hornhindens inderside og tillader dermed væske at trænge ind i hornhinden. Hornhinden kan efterhånden blive fuldstændig uklar. I enkelte tilfælde kan der dannes blærer i hornhinden, der kan briste og danne sår. Der findes ingen behandling, som kan hindre væsken i at trænge ind i hornhinden. Men ved en kirurgisk behandling kan dannelse af blærer og efterfølgende hornhindesår hindres.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinikkens adresse:
Munkemarken 72, Thorning
8620 Kjellerup 

Åben efter aftale

+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 

Læs om