Grå stær (Cataract)

Grå stær (Cataract)

Cataract er en uklarhed i øjets linse. Linsen er placeret bag pupillen og er normalt glasklar og gennemskinnelig. Linsens funktion er at hjælpe med at bryde lysets stråler, således at der dannes et skarpt billede på nethinden.

Cataract forhindrer lysets passage gennem linsen og bagud til nethinden. Uklarheden kan være placeret forskellige steder i linsen, og udviklingen af cataract varierer meget. Cataract kan være stationær eller udvikle sig med forskellig hastighed. I nogle tilfælde sker udviklingen så langsomt at dyret aldrig får synsbesvær heraf. I andre tilfælde modnes en cataract meget hurtigt, og linsen bliver totalt uklar og mælkehvid. Dette medfører blindhed på de angrebne øjne. Cataract kan optræde i det ene øje, men udvikles på sigt ofte i begge øjne

Cataract forårsager ingen smerte, hvorfor diagnosen ofte ikke stilles, før dyrets syn er så dårligt, at det ændrer dyrets adfærd. Cataract kan opstå på et hvilket som helst tidspunkt i dyrets liv.

Diagnosen kan stilles ved at øjenpaneldyrlægen med et specielt instrument undersøger linsen, efter at dyrets pupiller er udvidede med øjendråber. Ved undersøgelsen vurderes udbredelsen og placeringen i linsen. Det er netop placeringen i linsen, racen og dyrets alder, der er afgørende for om det pågældende tilfælde bedømmes som arvelig.

Der kan være mange årsager til cataract. Udefra kommende faktorer som kraftig vold mod øjet, infektioner, forgiftninger, radioaktiv stråling mv. kan medføre cataract. Men også systemiske sygdomme, som stofskiftelidelser og sukkersyge kan forårsage cataract. Andre sygdomme i øjet som fx PRA, RD eller betændelse i regnbuehinden kan ligeledes give cataract.

Cataract er imidlertid ofte arvelig betinget. Arvelig cataract er fundet hos mange racer også her i landet: Labrador retrivere, golden retrievere, Amerikansk cocker spaniel, Boston terrier, Gravhund, Samojede, Sibirian Huskey, Rottweiler, Schnauzer, Norsk Buhund og mange andre racer.

Hos nogle racer er arvelig cataract medfødt, men oftest opstår cataracten i hundens første leveår.

Arvegangen er kendt hos mange racer.  Der kan være tale om en simpel recessiv (vigende) arvegang, mens arvegangen hos andre racer menes at være dominant og i nogle tilfælde med varierende penetrans (gennemslagskraft). Hos mange racer er arvegangen ukendt.

I næsten alle tilfælde kan det ved en øjenundersøgelse med sikkerhed afgøres, om der er tale om en arvelig cataract. Hvis der er tale om en ganske lille uklarhed i linsen og denne ligger på en for racen usædvanlig placering, kan der herske usikkerhed om arveligheden. En gentaget undersøgelse efter ½-1 år kan derfor være nødvendig for at afgøre med sikkerhed, om der er tale om en arvelig cataract. En undersøgelse af dyrets forældre, søskende og afkom kan også være aktuel for at afgøre dette.

Cataract, som involverer hele linsen, siges at være moden og medfører blindhed. Der findes ingen medicinsk behandling af cataract.

En operation kan i nogle tilfælde give hunden synet igen, hvis der ikke samtidig optræder sygdomme andre steder i øjet. 

Hos de fleste ældre hunde forekommer en diffus uklarhed af linsen, dette kaldes en senil linsesclerose. Denne uklarhed betegnes ofte som en cataract, hvilket ikke er tilfældet.  Der er tale om en normal ældning af linsen, som skyldes at linsens fibre vokser i antal livslangt, mens linsekapslen ikke giver sig tilsvarende. Dette betyder at linsens fibre kommer til at ligge mere tæt, og at linsen bliver lidt mere uklar. Senil linsesclerose giver normalt ikke anledning til synsnedsættelse.
Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinikkens adresse:
Munkemarken 72, Thorning
8620 Kjellerup 

Åben efter aftale

+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 

Læs om