Entropion

Entropion hos kaniner (indadkrængning af øjelåg)

Entropion eller indadkrængning af øjelåg er en lidelse, hvor en del af eller hele øjelåget ruller indad. Dette medfører at hårene på øjelåget kommer i berøring med øjets hornhinde og bindehinde og kan give anledning til alvorlig skade.

Entropion ses ofte hos kaniner og kan være ret alvorlige og true kaninens syn.

Den unormale stilling af øjelåg eller dele af disse kan være medfødt, opstå tidligt i dyrets liv i forbindelse med vækst eller erhverves senere. Sygdommen kan i visse tilfælde være arvelig. Alvorlig betændelse i øjets hornhinde og bindehinde kan medføre entropion, ligesom fysisk skade kan være årsagen.

Symptomerne på entropion er lysskyhed, tåreflåd, patienten kniber øjet sammen og virker smerte påvirket og nedstemt. Ofte forårsager den kroniske irritation en betændelse i øjets hornhinde og bindehinde. Der kan opstå sår på hornhinden, og denne bliver hvid evt. med indvækst af blodkar og pigment.

Diagnosen stilles på grundlag af symptomerne, idet den unormale rulning af øjelåget er umiddelbar synlig. Dyrlægen stiller diagnosen og kan ved en nærmere undersøgelse bestemme årsagen til entropion.

Entropion behandles med en permanent plastisk operation, hvor dyrlægen fjerner en lille del af øjelåget, så dette rettes op, og kommer til at ligge perfekt mod hornhinden. I meget sjældne tilfælde er en enkelt operation ikke tilstrækkelig, og det kan være nødvendigt med en ny operation på et senere tidspunkt.

Fremtidsudsigterne er gode, hvis der iværksættes den rette behandling inden der sker for stor skade på hornhinden.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinikkens adresse:
Munkemarken 72, Thorning
8620 Kjellerup 

Åben efter aftale

+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 

Læs om