Persisterende Pupilmembran

Persisterende Pupilmembran (PPM)

Pupilmembranen er en hinde, som i fosterstadiet dækker pupillen. Denne hinde forsvinder kort efter fødslen, og herefter dannes pupillen. Hvis membranen ikke forsvinder fuldstændig, vil der være rester tilbage, når øjet åbnes ved 10-14 dages alderen.

Det er ikke ualmindeligt, at der hos helt unge hvalpe på op til 8 uger er enkelte tråde tilbage. Men er der rester efter denne alder, betragtes de som en medfødt defekt.

Oftest ses defekten som enkelte tråde gående fra et punkt på iris til et andet punkt på iris, evt. krydser trådene pupillen. I nogle tilfælde går trådene fra iris og hæfter bag på hornhinden, hvor der danner sig et uklart område. Trådende kan også gå fra iris til den forreste linsekapsel og også her give anledning til et uklart område, som kaldes en katarakt (grå stær). Disse uklarheder er blivende, men udvikler sig sjældent yderligere. I udtalte tilfælde kan uklarhederne kan give anledning til nedsættelse af synet.

Lidelsen anses hos mange racer for at være et tilfældigt fund, men hos nogle racer diagnosticeres lidelsen så hyppigt og i så alvorlig grad, at defekten anses for at være arvelig. Disse racer er Basenji, Chow Chow og Pembroke Welsh Corgi. Hos andre racer er der ikke kendskab til arvelighed.

Del

Dyrenes Læge og Øjenklinik

Klinikkens adresse:
Munkemarken 72, Thorning
8620 Kjellerup 

Åben efter aftale

+45 27 60 60 69
Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
 

Læs om